Tento vynikajúci slivkový koláč je ideálny pre milovníkov sezónnych dezertov. Šťavnaté slivky v kombinácii s jemným cestom a chrumkavou posýpkou vytvárajú neodolateľnú pochúťku, ktorá poteší vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 160 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 300 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 balíček prášku do pečiva
Na oblohu:
- približne 1 kg sliviek
Na posýpku:
- 50 g hrubej múky
- 30 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 25 g roztopeného masla
Postup:
- Príprava cesta: Vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávajte vajcia a dôkladne miešajte. Prilejte mlieko a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte polohrubú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Suché ingrediencie postupne pridávajte do maslovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie cesta: Predhrejte rúru na 180°C. Plech s vyšším okrajom vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte približne 10 minút, aby cesto čiastočne stuhlo.
- Príprava sliviek: Medzitým odkôstkujte slivky a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. V miske ich posypte 4 lyžicami kryštálového cukru a 2 balíčkami vanilkového cukru. Dôkladne premiešajte, aby sa slivky rovnomerne obalili cukrom.
- Uloženie sliviek: Po predpečení cesta rovnomerne rozložte slivky na povrch cesta.
- Príprava posýpky: V miske zmiešajte hrubú múku, kryštálový cukor, vanilínový cukor a mletú škoricu. Pridajte roztopené maslo a premiešajte, kým nevznikne sypká zmes pripomínajúca drobenku.
- Dokončenie pečenia: Posypte slivky pripravenou posýpkou. Vložte plech späť do rúry a pečte ďalších 30-40 minút pri 180°C, kým posýpka nezíska zlatistú farbu a cesto nie je úplne prepečené.
- Servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny či šľahačky.
Alternatívne titulky:
ZDROJ:sdp.nongdanct.com