- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a štipku soli.
- Pridajte mäkké maslo a žĺtok.
- Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte 1-2 čajové lyžičky studenej vody.
- Z cesta vytvorte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Príprava náplne:
- Hrušky ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
- Plátky hrušiek pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Zostavenie koláča:
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do kruhu a preneste do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy, pričom vytvorte vyššie okraje.
- Na cesto poukladajte plátky hrušiek v kruhovom vzore.
- Poleva:
- V malom hrnci na miernom ohni roztopte maslo.
- Pridajte med a mletú škoricu, dobre premiešajte.
- Horúcu zmes rovnomerne nalejte na hrušky.
- Pečenie:
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-50 minút, kým okraje cesta a hrušky nezískajú zlatistú farbu.
- Asi 10 minút pred koncom pečenia posypte koláč nasekanými orechmi.
- Servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť.
- Podávajte samotný alebo s kopčekom šľahačky či kyslej smotany.
Tento hruškový koláč s medom je ideálny na jesenné popoludnia s rodinou alebo priateľmi. Jeho vôňa a chuť vás určite očaria.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com
Pages: 1 2