ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Lúpáčiky z vašej kuchyne: Jednoduchý recept na šťavnaté a voňavé pečivo

Pripravte si dokonalé domáce lúpáčiky, ktoré sú oveľa chutnejšie než tie z bežnej pekárne. Sú jemné, nadýchané a voňavé, takže vám rozvoňajú celú kuchyňu

Navyše ich zvládne pripraviť aj začiatočník. Doprajte si sladkú radosť, ktorá sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako popoludňajšie maškrtenie ku káve či čaju.


Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajce
  • 20 g čerstvého droždia (prípadne 7 g sušeného)
  • štipka soli
  • Na potretie: 1 žĺtok zmiešaný s lyžicou mlieka
  • Voliteľné: mak, sezam alebo kryštálový cukor na posypanie

Postup:

  1. Príprava kvásku
    Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a 1 lyžicu cukru. Nechajte kvások približne 10–15 minút postáť na teplom mieste, kým nevybehne.
  2. Vypracovanie cesta
    Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ, zvyšný cukor, rozpustené maslo, vajce a vykysnutý kvások. Vymieste hladké a vláčne cesto. Ak sa cesto príliš lepí, prisypte trošku múky navyše, no nepreháňajte to, aby lúpáčiky zostali nadýchané.
  3. Kysnutie
    Cesto nechajte prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste približne 60 minút, prípadne kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Tvarovanie lúpáčikov
    Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na rovnaké diely (zvyčajne 8 až 10). Každý diel rozvaľkajte do tvaru trojuholníka a postupným rolovaním od širšej strany ku špičke vytvarujte rožtek. Konce jemne ohnite do tvaru malého „mesačika“.
  5. Druhé kysnutie
    Lúpáčiky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte ich utierkou a nechajte ešte 15–20 minút podkysnúť.
  6. Pečenie
    Pred pečením každý lúpáčik potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom. Môžete posypať makom, sezamom alebo kryštálovým cukrom. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 15–20 minút, kým nie sú pekne zlatisté.

Tip na záver

Ak máte radi maslovú chuť, potrite ešte horúce lúpáčiky kockou masla. Vďaka tomu budú ešte voňavejšie a jemnejšie.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Späť hore