Recepty

Vylepšite svoje recepty: Lahodná domáca majonéza pre každú príležitosť

Majonéza je jednou z najobľúbenejších omáčok, no bežne sa stretávame len s jej kupovanou verziou.

Ak však chcete poznať skutočnú, nefalšovanú chuť, vyskúšajte si pripraviť vlastnú. Domáca majonéza je nielen chutnejšia, ale často aj zdravšia, pretože viete presne, čo do nej pridávate.

Prečo zvoliť domácu majonézu?

Hlavnou výhodou je, že máte úplnú kontrolu nad prísadami. Môžete si vybrať kvalitný olej, vajcia, horčicu a ďalšie suroviny presne podľa vašej chuti či diétneho plánu. Navyše máte možnosť regulovať hustotu a dochucovanie tak, aby majonéza dokonale vyhovovala vašim potrebám.

Aké suroviny budete potrebovať?

Pre približne 200 ml domácej majonézy si nachystajte:

  • 2 čerstvé žĺtky (ideálne izbovej teploty)
  • 200 ml oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • (Voliteľne) citrónovú šťavu na dochutenie

Postup prípravy

  1. Pripravte si žĺtky: Mali by byť čerstvé a aspoň chvíľu odstáť v izbovej teplote, aby sa pri príprave majonéza nezdrcla.
  2. Spojte žĺtky s horčicou: V miske prešľahajte žĺtky s lyžicou dijonskej horčice.
  3. Postupné prilievanie oleja: Spočiatku prilievajte olej len po kvapkách a neustále šľahajte metličkou alebo mixérom. Keď začne majonéza hustnúť, môžete olej prilievať rýchlejšie.
  4. Dochutenie: Po dosiahnutí požadovanej konzistencie pridajte soľ, korenie a prípadne pár kvapiek citrónovej šťavy na zjemnenie a osvieženie chuti.

Tipy na dokonalú domácu majonézu

  • Rovnaká teplota surovín: Aby majonéza držala, žĺtky, olej aj ostatné prísady by mali mať zhruba rovnakú teplotu.
  • Dijonská horčica: Dodá výraznejšiu chuť než bežná plnotučná horčica.
  • Štipka cukru: Ak chcete chuť zjemniť alebo vyvážiť kyslosť citrónu, pridajte štipku cukru.

Vlastnoručne vyrobená majonéza je dokonalým doplnkom k rôznym pokrmom – môžete ju použiť na obložené chlebíčky, do šalátov alebo ako základ ďalších omáčok. Výhodou je, že poznáte presné zloženie a môžete experimentovať s rôznymi druhmi olejov, horčíc či ďalších korenín. Domáca majonéza vám tak umožní vychutnať si jedlo presne podľa vášho gusta.


ZDROJ: /sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Tomáš Šudík

Recent Posts

Domáce palacinky s mascarpone krémom a ovocím – sladká dokonalosť na tanieri

Vitajte vo svete sladkých pokušení! Naše lahodné domáce palacinky s čerstvým ovocím a jemným vanilkovým…

8 hodín ago

Jednoduché mäsové guľky so zemiakmi a paradajkami z jedného plechu

V posledných rokoch si veľkú obľubu získali tzv. jedlá z jedného hrnca alebo plechu. Ide…

1 deň ago

Tvarohové knedle s marhuľami – recept, ktorý si zamilujete!

Dnes pre vás máme skvelý recept na tvarohové knedle plnené marhuľami. Táto tradičná pochúťka spája…

3 dni ago

Jednoduchý rodinný obed: kuracie filety zapečené so zemiakmi a zeleninou

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie suroviny v mnohých kuchyniach. Prekvapte svojich blízkych týmto novým a…

4 dni ago

Chutné mini pizze bez cesta – len z toastu a fantázie

Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na večeru? Pripravte si tieto fantastické mini pizze! Sú hotové…

4 dni ago

Z jabĺk majstrovské dielo: Nadýchaný koláč na víkend

Jeseň je obdobím zberu ovocia, a naše obľúbené jablká sú pri tom vždy v hlavnej…

5 dní ago