Ak hľadáte rýchly a zdravý recept, ktorý poteší vaše chuťové poháriky aj ranné zhonu, vyskúšajte tieto bezlepkové ovsené lievane Ich lahodná čokoládová náplň je ideálnym spojením sladkosti a výživy, čo robí tento recept perfektnou voľbou pre raňajky či sladký dezert.
Ingrediencie
- 200 g ovsených vločiek (rozmixovaných na múku)
- 100 g bezlepkovej múky
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- Štipka soli
- Olej na vyprážanie
Na čokoládovú náplň:
- 100 g tmavej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup
- Príprava cesta:
V mixéri rozmixujte ovsené vločky na jemnú múku. V mise premiešajte obe múky, prášok do pečiva, med (alebo sirup) a štipku soli. Pridajte vajcia a mlieko a miešajte, kým nezískate hladké cesto. - Príprava čokoládovej náplne:
Čokoládu nasekajte na menšie kúsky. V malej miske zohrejte smotanu na šľahanie (alebo ju krátko zahrievajte vo vodnom kúpeli) a pridajte k nej čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a náplň nezíska hladkú konzistenciu. - Vyprážanie lívancov:
Na rozpálenej panvici s trochou oleja nalejte lyžicu cesta a vytvorte malé lívance. Smažte ich z oboch strán dozlatista. - Plnenie:
Hotové lívance môžete narezať na polovice a do stredu každého vložiť pripravenú čokoládovú náplň. Ak chcete, môžete ich aj posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čerstvým ovocím. - Podávanie:
Servírujte ihneď, najlepšie teplé, a vychutnajte si kombináciu chrumkavého cesta s bohatou čokoládovou náplňou.
Tieto bezlepkové ovsené lívance s čokoládovou náplňou sú dokonalým spojením výživných surovín a sladkého pôžitku. Sú nielen rýchle a jednoduché na prípravu, ale aj mimoriadne chutné, čo z nich robí ideálnu voľbu pre každú príležitosť – či už ide o raňajky, sladkú prestávku počas dňa alebo dezert pre hostí.