ZDROJ: sdp.nongdanct.com

🍏 Jablkový koláč so škoricou a vanilkovým krémom – pripravte si ho čo najskôr!

Lahodný, voňavý a jemne nostalgický – taký je tento jablkový koláč so škoricou a vanilkovým krémom, ktorý vás doslova prenesie do detstva. Skvelo sa hodí k popoludňajšej káve, čaju alebo kakau a zaručene poteší všetkých maškrtníkov – deti aj dospelých.

Ak radi pečiete a skúšate nové recepty, tento vás určite nesklame. Ďakujeme Martine za inšpiráciu!

📝 Čo budeme potrebovať:

Na spodnú vrstvu:

  • 3–4 jablká (nastrúhané)
  • škoricový cukor

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vajce
  • 1/2 prášku do pečiva alebo 1 ČL jedlej sódy

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 150 g masla
  • práškový cukor a rum podľa chuti

Na ozdobenie:

  • strúhaná Tatranka (alebo ideálne čokoláda Margot, ak máte)

🥣 Postup:

  1. Pripravíme si formu na pečenie – vymastíme ju maslom. Na dno rozložíme vrstvu nastrúhaných jabĺk a posypeme ich škoricovým cukrom.
  2. Pripravíme cesto: vyšľaháme vajce s cukrom a olejom, potom pridáme mlieko. Do tejto zmesi zamiešame múku s práškom do pečiva alebo sódou.
  3. Cesto nalejeme na jablká a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 minút, kým povrch nie je zlatistý.
  4. Uvaríme vanilkový puding. Do ešte horúceho pudingu pridáme práškový cukor (cca 1,5 lyžice), na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a podľa chuti rum – netreba ním šetriť 😉. Všetko dôkladne vyšľaháme do hladkého krému.
  5. Po upečení koláč opatrne vyklopíme tak, aby boli jablká navrchu. Vrátime späť do formy a ešte teplý krém rovnomerne natrieme na vrch.
  6. Koláč necháme vychladnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín. Pred podávaním ozdobíme strúhanou Tatrankou alebo čokoládou Margot.

🧁 Výsledok? Jemný, šťavnatý koláč, v ktorom sa spája sviežosť jabĺk, vôňa škorice a hebkosť vanilkového krému. Taký, ktorý si zamilujete už po prvom kúsku.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Späť hore