Lahodný, voňavý a jemne nostalgický – taký je tento jablkový koláč so škoricou a vanilkovým krémom, ktorý vás doslova prenesie do detstva. Skvelo sa hodí k popoludňajšej káve, čaju alebo kakau a zaručene poteší všetkých maškrtníkov – deti aj dospelých.
Ak radi pečiete a skúšate nové recepty, tento vás určite nesklame. Ďakujeme Martine za inšpiráciu!
📝 Čo budeme potrebovať:
Na spodnú vrstvu:
- 3–4 jablká (nastrúhané)
- škoricový cukor
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vajce
- 1/2 prášku do pečiva alebo 1 ČL jedlej sódy
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 150 g masla
- práškový cukor a rum podľa chuti
Na ozdobenie:
- strúhaná Tatranka (alebo ideálne čokoláda Margot, ak máte)
🥣 Postup:
- Pripravíme si formu na pečenie – vymastíme ju maslom. Na dno rozložíme vrstvu nastrúhaných jabĺk a posypeme ich škoricovým cukrom.
- Pripravíme cesto: vyšľaháme vajce s cukrom a olejom, potom pridáme mlieko. Do tejto zmesi zamiešame múku s práškom do pečiva alebo sódou.
- Cesto nalejeme na jablká a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 minút, kým povrch nie je zlatistý.
- Uvaríme vanilkový puding. Do ešte horúceho pudingu pridáme práškový cukor (cca 1,5 lyžice), na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a podľa chuti rum – netreba ním šetriť 😉. Všetko dôkladne vyšľaháme do hladkého krému.
- Po upečení koláč opatrne vyklopíme tak, aby boli jablká navrchu. Vrátime späť do formy a ešte teplý krém rovnomerne natrieme na vrch.
- Koláč necháme vychladnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín. Pred podávaním ozdobíme strúhanou Tatrankou alebo čokoládou Margot.
🧁 Výsledok? Jemný, šťavnatý koláč, v ktorom sa spája sviežosť jabĺk, vôňa škorice a hebkosť vanilkového krému. Taký, ktorý si zamilujete už po prvom kúsku.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com