ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Recept na dokonalú vianočku – sviatočná dobrota pre celú rodinu

Tradičná domáca vianočka je jedným zo symbolov sviatočnej pohody. Vôňa vanilky, masla a hrozienok sa rozlieha celým domom a vytvára nezameniteľnú atmosféru domova.

Ak hľadáte overený recept, ktorý zaručene nesklame, tento postup vám zaručí krásne nadýchanú a vláčnu vianočku ako od babičky. Vhodná nielen na Vianoce, ale aj ako chutné raňajky kedykoľvek počas roka.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 vajce + 1 žĺtok do cesta
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • hrozienka (podľa chuti, namočené v rume alebo teplej vode)
  • plátky mandlí na posypanie
  • vajce na potretie

Postup:

  1. Príprava kvásku: V miske zmiešame teplé mlieko, lyžicu cukru, droždie a trochu múky. Necháme vzísť kvások (cca 10 minút).
  2. Cesto: Do veľkej misy dáme múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, štipku soli, žĺtok, vajce, rozpustené maslo a kvások. Vymiesime hladké, pružné cesto.
  3. Kysnutie: Prikryté cesto necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
  4. Tvarovanie: Vykysnuté cesto rozdelíme na pramene (zvyčajne 6 alebo 4 podľa preferencie) a zapletieme vianočku. Môžeme vložiť špajdľu do stredu, aby držala tvar.
  5. Druhé kysnutie: Necháme ešte 20–30 minút kysnúť na plechu.
  6. Pečenie: Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme v predhriatej rúre na 170–180 °C približne 40–45 minút. Ak by vrch príliš tmavol, zakryjeme alobalom.

Tipy:

  • Pre bohatšiu chuť môžete pridať kandizované ovocie alebo citrónovú kôru.
  • Vianočka výborne chutí aj nasledujúce dni – stačí ju jemne opiecť alebo natrieť maslom a džemom.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Späť hore