ZDORJ: /sdp.nongdanct.com

Tradičné kysnuté koláče s tvarohom a rebarborou, ktoré rozvoňajú celý dom

👩‍🍳 Postup:

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme 10–15 minút postáť, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky.
  2. V miske zmiešame cukor s vajíčkami, postupne prilievame olej, pridáme preosiatu múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trošku múky.
  3. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
  4. Medzitým si pripravíme náplň: tvaroh vymiešame so žĺtkom a vanilkovým cukrom. Rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky.
  5. Rúru predhrejeme na 200 °C. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Do stredu každého koláčika dáme lyžičku tvarohovej náplne a uzavrieme ako buchtičky.
  6. Buchtičky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch jemne roztlačíme, vložíme kúsky rebarbory a boky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  7. Posypeme drobenkou (pripravenou z masla, cukru a hrubej múky) a necháme koláče ešte 5–10 minút podkysnúť.
  8. Pečieme: prvých 5 minút pri 200 °C, potom znížime teplotu na 180 °C a dopečieme ešte asi 25–30 minút, kým nie sú krásne zlatisté.
  9. Po vychladnutí ich môžeme posypať práškovým cukrom a podávať.

🌟 Tip:

Ak nemáte rebarboru, môžete použiť aj iné sezónne ovocie – jahody, višne, marhule či slivky. Koláče budú vždy výnimočné!

ZDROJ: /sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Späť hore