Tieto nadýchané buchty plnené tvarohom a marhuľovým lekvárom sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí túžia po tradičnom domácom pečive pripomínajúcom chute detstva.
Ich jemné cesto v kombinácii so sladkou tvarohovo-marhuľovou náplňou vytvára neodolateľnú pochúťku, ktorá poteší každého pri stole.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 ml teplého mlieka
- 100 g cukru
- 11 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička soli
- 80 g zmäknutého masla
- 600 g hladkej múky
Na náplň:
- 220 g tvarohu
- 100 g marhuľového lekváru
Na potretie:
- 1 žĺtok zmiešaný s trochou mlieka
Postup:
- Príprava kvásku: V teplom mlieku rozpustite cukor a pridajte sušené droždie. Zmes prikryte a nechajte 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo.
- Príprava cesta: Do kvásku pridajte rozšľahané vajcia a soľ. Postupne prisypávajte preosiatu hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nakoniec pridajte zmäknuté maslo a dôkladne zapracujte do cesta.
- Kysnutie cesta: Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava náplne: V miske zmiešajte tvaroh s marhuľovým lekvárom, až kým nevznikne homogénna zmes.
- Tvarovanie buchiet: Vykysnuté cesto rozdeľte na rovnaké kúsky. Každý kúsok rozvaľkajte, do stredu pridajte lyžicu tvarohovo-marhuľovej náplne a zabaľte do tvaru buchty.
- Druhé kysnutie: Buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte ich utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.
- Pečenie: Pred pečením potrite buchty žĺtkom zmiešaným s mliekom, aby získali zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 25 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé.
- Dokončenie: Po upečení nechajte buchty vychladnúť a pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com