Recepty

Lahodný hruškový koláč s medovou polevou

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a štipku soli.
    • Pridajte mäkké maslo a žĺtok.
    • Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte 1-2 čajové lyžičky studenej vody.
    • Z cesta vytvorte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
  2. Príprava náplne:
    • Hrušky ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
    • Plátky hrušiek pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  3. Zostavenie koláča:
    • Rúru predhrejte na 180°C.
    • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do kruhu a preneste do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy, pričom vytvorte vyššie okraje.
    • Na cesto poukladajte plátky hrušiek v kruhovom vzore.
  4. Poleva:
    • V malom hrnci na miernom ohni roztopte maslo.
    • Pridajte med a mletú škoricu, dobre premiešajte.
    • Horúcu zmes rovnomerne nalejte na hrušky.
  5. Pečenie:
    • Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-50 minút, kým okraje cesta a hrušky nezískajú zlatistú farbu.
    • Asi 10 minút pred koncom pečenia posypte koláč nasekanými orechmi.
  6. Servírovanie:
    • Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť.
    • Podávajte samotný alebo s kopčekom šľahačky či kyslej smotany.

Tento hruškový koláč s medom je ideálny na jesenné popoludnia s rodinou alebo priateľmi. Jeho vôňa a chuť vás určite očaria.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Page: 1 2

Tomáš Šudík

Recent Posts

Ivan Krajíček: Milovaný zabávač 90. rokov zomrel v bolestiach krátko po narodeninách

Meno Ivana Krajíčka sa neodmysliteľne spája so zlatou érou televíznej zábavy na Slovensku. Bol ikonou…

1 týždeň ago

Šokujúce čísla poisťovne: Tisíce Slovákov môže mať rakovinu a ani o tom nevie! TOTO zanedbávame!

Na Slovensku sa potichu rozrastá vážny zdravotný problém, ktorý by mohol stáť životy. Všeobecná zdravotná…

1 týždeň ago

Baba Vanga opäť šokuje svet. Proroctvo o hospodárskej katastrofe sa stáva skutočnosťou. Ktoré?

Baba Vanga, známa bulharská jasnovidka, je už takmer tri desaťročia po smrti. Jej predpovede sú…

1 týždeň ago

Nezvyčajná japonská technika: Vajíčko naruby, žĺtok vonku, bielok vo vnútri! Skúsite to aj vy?

Ak patríte medzi tých, ktorých už klasická podoba varených vajec príliš neoslovuje, tento neobyčajný postup…

1 týždeň ago

Tvoj telefón ťa pozná lepšie ako partner – dôkaz v 5 bodoch

Smartfón. Pred desiatimi rokmi to bol nástroj, ktorý slúžil na telefonovanie a odosielanie správ. Dnes…

2 týždne ago

Prečo ťa „žijem len raz“ môže zruinovať – psychológovia varujú

V ére sociálnych sietí a instantných zážitkov sa slogan „YOLO“ (You Only Live Once –…

2 týždne ago