Ak máte doma vajce, múku a mlieko, môžete si pripraviť lahodné sladké pečivo, ktoré poteší celú rodinu. Tieto jemné šneky s vanilkovým krémom sú ideálne na popoludňajšiu kávu alebo čaj.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 180 ml teplého mlieka
- 50 g cukru
- 8 g sušeného droždia
- 20 g zmäknutého masla
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 bielok
- 350 g hladkej múky
- Štipka soli
- Vanilín podľa chuti
Na krém:
- 1 žĺtok
- 250 ml mlieka
- 40 g cukru
- Vanilín podľa chuti
- 20 g kukuričného alebo zemiakového škrobu
Na potretie a posypanie:
- Práškový cukor
Postup:
- Príprava cesta: V teplom mlieku rozpustite cukor a sušené droždie. Pridajte zmäknuté maslo, rastlinný olej a bielok. Dobre premiešajte metličkou, kým nevznikne homogénna zmes. Postupne pridávajte preosiatu hladkú múku, štipku soli a vanilín podľa chuti. Vypracujte hladké cesto, ktoré prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
- Príprava krému: V miske zmiešajte žĺtok, mlieko, cukor, vanilín a škrob. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes. Túto zmes varte na miernom ohni za stáleho miešania, až kým krém nezhustne. Potom ho nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie šnekov: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na prúžky. Každý prúžok zrolujte do tvaru šneka a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečenie: Šneky potrite rozšľahaným žĺtkom a na každý naneste trochu pripraveného krému. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 °C približne 20–25 minút, kým nebudú zlatisté.
- Dokončenie: Po upečení šneky posypte práškovým cukrom a podávajte.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com