Recepty

Jednoduchý recept na šťavnatý slivkový koláč. ZAMILUJETE SI HO!

Tento vynikajúci slivkový koláč je ideálny pre milovníkov sezónnych dezertov. Šťavnaté slivky v kombinácii s jemným cestom a chrumkavou posýpkou vytvárajú neodolateľnú pochúťku, ktorá poteší vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 160 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na oblohu:

  • približne 1 kg sliviek

Na posýpku:

  • 50 g hrubej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 25 g roztopeného masla

Postup:

  1. Príprava cesta: Vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávajte vajcia a dôkladne miešajte. Prilejte mlieko a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte polohrubú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Suché ingrediencie postupne pridávajte do maslovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Pečenie cesta: Predhrejte rúru na 180°C. Plech s vyšším okrajom vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte približne 10 minút, aby cesto čiastočne stuhlo.
  3. Príprava sliviek: Medzitým odkôstkujte slivky a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. V miske ich posypte 4 lyžicami kryštálového cukru a 2 balíčkami vanilkového cukru. Dôkladne premiešajte, aby sa slivky rovnomerne obalili cukrom.
  4. Uloženie sliviek: Po predpečení cesta rovnomerne rozložte slivky na povrch cesta.
  5. Príprava posýpky: V miske zmiešajte hrubú múku, kryštálový cukor, vanilínový cukor a mletú škoricu. Pridajte roztopené maslo a premiešajte, kým nevznikne sypká zmes pripomínajúca drobenku.
  6. Dokončenie pečenia: Posypte slivky pripravenou posýpkou. Vložte plech späť do rúry a pečte ďalších 30-40 minút pri 180°C, kým posýpka nezíska zlatistú farbu a cesto nie je úplne prepečené.
  7. Servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny či šľahačky.

Alternatívne titulky:

ZDROJ:sdp.nongdanct.com

Zdieľajte!

Tomáš Šudík

Recent Posts

Domáce palacinky s mascarpone krémom a ovocím – sladká dokonalosť na tanieri

Vitajte vo svete sladkých pokušení! Naše lahodné domáce palacinky s čerstvým ovocím a jemným vanilkovým…

6 hodín ago

Jednoduché mäsové guľky so zemiakmi a paradajkami z jedného plechu

V posledných rokoch si veľkú obľubu získali tzv. jedlá z jedného hrnca alebo plechu. Ide…

1 deň ago

Tvarohové knedle s marhuľami – recept, ktorý si zamilujete!

Dnes pre vás máme skvelý recept na tvarohové knedle plnené marhuľami. Táto tradičná pochúťka spája…

3 dni ago

Jednoduchý rodinný obed: kuracie filety zapečené so zemiakmi a zeleninou

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie suroviny v mnohých kuchyniach. Prekvapte svojich blízkych týmto novým a…

3 dni ago

Chutné mini pizze bez cesta – len z toastu a fantázie

Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na večeru? Pripravte si tieto fantastické mini pizze! Sú hotové…

4 dni ago

Z jabĺk majstrovské dielo: Nadýchaný koláč na víkend

Jeseň je obdobím zberu ovocia, a naše obľúbené jablká sú pri tom vždy v hlavnej…

5 dní ago