- Príprava kvásku:
V malom hrnci zohrejeme mlieko na vlažnú teplotu. Pridáme sušené droždie a lyžicu cukru. Premiešame a necháme 10–15 minút stáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena. - Rozpustenie masla:
Maslo necháme roztopiť, nesmie byť horúce. - Vymiesenie cesta:
V mise zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme vajce, vanilku, rozpustené maslo a kvások. Najskôr premiešame vidličkou, potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami vymiesime do hladka. Ak je lepkavé, pridáme trošku múky. Cesto má byť vláčne a pružné. - Kysnutie:
Cesto vložíme späť do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť cca 40 minút na teplom mieste. - Tvarovanie koláčov:
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti (cca 45 g každý kus). Z každého vytvarujeme guľku a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi koláčmi necháme rozostupy. - Druhé kysnutie:
Koláče necháme opäť kysnúť 40 minút. Môžeme prikryť utierkou. - Vytvorenie jamky na plnku:
Dno malej misky alebo pohára obalíme v utierke a jemne vtlačíme do stredu každého koláča – vytvoríme priestor na plnku. - Dokončenie:
Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu každého koláča dáme 1–1½ lyžice plnky. Môžeme posypať posýpkou. - Pečenie:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Koláče pečieme 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté.








Moravské koláče sú nadýchané, sladké a plné nostalgickej chuti detstva. Tento recept vás presvedčí, že pečenie nemusí byť zložité – stačí pár ingrediencií, trocha času a lásky k pečeniu.
ZDROJ: https://sdp.nongdanct.com/
Pages: 1 2