ZDROJ: https://sdp.nongdanct.com/

Moravské koláče ako od babičky – recept, čo vonia domovom a ktorý si ZAMILUJETE

  1. Príprava kvásku:
    V malom hrnci zohrejeme mlieko na vlažnú teplotu. Pridáme sušené droždie a lyžicu cukru. Premiešame a necháme 10–15 minút stáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Rozpustenie masla:
    Maslo necháme roztopiť, nesmie byť horúce.
  3. Vymiesenie cesta:
    V mise zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme vajce, vanilku, rozpustené maslo a kvások. Najskôr premiešame vidličkou, potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a rukami vymiesime do hladka. Ak je lepkavé, pridáme trošku múky. Cesto má byť vláčne a pružné.
  4. Kysnutie:
    Cesto vložíme späť do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť cca 40 minút na teplom mieste.
  5. Tvarovanie koláčov:
    Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti (cca 45 g každý kus). Z každého vytvarujeme guľku a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi koláčmi necháme rozostupy.
  6. Druhé kysnutie:
    Koláče necháme opäť kysnúť 40 minút. Môžeme prikryť utierkou.
  7. Vytvorenie jamky na plnku:
    Dno malej misky alebo pohára obalíme v utierke a jemne vtlačíme do stredu každého koláča – vytvoríme priestor na plnku.
  8. Dokončenie:
    Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu každého koláča dáme 1–1½ lyžice plnky. Môžeme posypať posýpkou.
  9. Pečenie:
    Rúru predhrejeme na 180 °C. Koláče pečieme 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté.

Moravské koláče sú nadýchané, sladké a plné nostalgickej chuti detstva. Tento recept vás presvedčí, že pečenie nemusí byť zložité – stačí pár ingrediencií, trocha času a lásky k pečeniu.

ZDROJ: https://sdp.nongdanct.com/

Zdieľajte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Späť hore