1) Príprava zemiakového cesta:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, necháme mierne vychladnúť a roztlačíme na kašu. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, kukuričný škrob, strúhaný syr, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, kým nevznikne kompaktná hmota.
2) Chladenie:
Zemiakovú hmotu dáme na 15 minút do chladničky, aby sa lepšie tvarovala.
3) Príprava na obaľovanie:
V troch miskách si pripravíme trojobal: múku, rozšľahané vajcia a strúhanku.
4) Tvarovanie placiek:
Z vychladenej hmoty odoberáme kúsky a vytvarujeme z nich malé placky. Na jednu polovicu položíme plátok šunky a trochu syra. Prikryjeme druhou plackou a okraje dôkladne spojíme, aby náplň nevytekala.
5) Obaľovanie a vyprážanie:
Hotové placky najskôr obalíme v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Vyprážame ich na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán.
6) Podávanie:
Placky ukladáme na papierové utierky, aby sme odstránili prebytočný olej. Podávame teplé, najlepšie s čerstvým šalátom alebo kyslou smotanou.
Tieto placky sú skvelým spôsobom, ako premeniť obyčajné suroviny na niečo výnimočné. Ich chrumkavý povrch a roztopený syr vo vnútri zaručene potešia malých aj veľkých stravníkov. Navyše sú cenovo dostupné, rýchle a nenáročné na prípravu.
ZDROJ: https://sdp.nongdanct.com